четвъртък, 18 август 2016 г.

Пилешка касерола със сос маринара и пармезан

Поводът беше прибирането на мъжа ми от командировка. Отдавна си бях харесала тази рецепта и исках да я пробваме заедно, а и обичам да готвя изненадващи ястия, за да посрещна някого- смятам, че това създава уют и кара човекът, който се прибира, да тръпне в очакване какво го чака за вечеря. Е, имаше и сладкиш, разбира се, онези симпатични ябълкови рози, които публикувах вчера в блога - http://cuisinaria.blogspot.bg/2016/08/blog-post.html .
За решението какво да сготвя допринесе много и пресният босилек, който цъфти на терасата и уханието му влиза през отворената врата на балкона. Неговият аромат, смесен с този на чесъна и ригана за соса маринара, а и задушените лук и чесън, придадоха на атмосферата някаква екзотична италианска нотка, която ми повиши настроението. И не питайте къде отиде останалото бяло вино.



Продукти:
4 чч сварено пилешко месо
Две шепи пресен босилек, ситно нарязан
2 сл зехтин
1 чч натрошена среда от хляб
 1 ½ чч моцарела
½ чч пармезан
За соса маринара:
  домати - 400 г – белени и нарязани на кубчета
  доматено пюре - 150 г
  магданоз - 2 сл нарязан
  чесън - 2 скилидки пресован
  риган - 1 чл сух
  сол - 1 чл
  черен пипер - 1/4 чл смлян
  зехтин - 4 сл
  лук - 1 средно голяма глава – ситно нарязан
  бяло вино - 1/2 чаша
Приготвяне:
1.     Доматите се попарват във вряла вода, после се изплакват със студена и се обелват. Нарязват се на парченца.
2.     В блендер се разбиват на пюре доматите, доматеното пюре, магданоза, чесъна, ригъна, солта и пипера. 
3.     Лукът се нарязва на ситно, а чесънът се пасира. В 2 сл зехтин се задушават лукът и чесънът.
4.     Добавя се пюрираната доматена смес, заедно с виното.
5.     Сосът ври, докато се редуцира.



6.     В тава, намазана с малко зехтин се подрежда нарязаното на парченца пилешко месо. Посолява се.



7.     Отгоре се изсипва готовият сос маринара.



8.     Подреждат се кръгчета моцарела и се посипва с пармезан.



9.      Зехтинът се смесва с парченцата хляб и босилека . Сместа се поръсва върху ястието.





10.                        Пече се 30 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна или докато хлебните трохи станат златисти.





















Няма коментари:

Публикуване на коментар