петък, 1 юли 2016 г.

ПИЛЕ САЛТИНБОКА

Отдавна гледам тази рецепта в готварската книга на Манчев и Шишков, но може би защото името й е сложно, досега не се бях престрашила да я направя. А тя се оказа много ефектна и вкусна и смятам да я повторя още следващия път, когато каня гости. Пилето не е просто пилешка пържолка, а свежа комбинация с прошуто и пресен босилек, пропита с аромата на масло – как да не се впечатли човек? С леки изменения в рецептата и  пропорциите…









Продукти:
650 г пилешко филе
Листенца от босилек – аз сложих по четири върху всяка пържолка
150 г прошуто или шварцвалдска шунка
Сол и черен пипер
 Сушен розмарин
100 г масло
30 мл олио
250 г спагети
200 г гъби – аз взех кладница
2 скилидки чесън
30 г сирене Грана Падано
2 жълтъка
100 мл сметана за готвене

Приготвяне:
1.     Разрязваме пилешките филета на две и после ги начукваме през стреч фолио.
2.     Овкусяваме със сол и черен пипер изтънените филета и върху всяко подреждаме по 3-4 листа босилек. Отгоре покриваме с тънко резенче прошуто или шварцвалдска шунка и натискаме, за да прилепне добре. Оставяме 10 мин поне в хладилника, в тавичка.





3.     Сваряваме спагетите, според указанията на опаковката. Прецеждаме ги и ги измиваме със студена вода, за да не се слепват.
4.     В тиган загряваме олиото и 184 от маслото и запечатваме месото – първо от страната с прошутото, после и от другата страна, до златисто. Междувременно добавяме още една четвърт от маслото, както и розмарина и поливаме месото, докато е в тигана. След като филетата хванат златиста коричка, ги изваждаме от тигана.




5.     В същия тиган загряваме остатъка от маслото и задушаваме нарязаните гъби и наситнения чесън. Когато омекнат, доливаме сметаната за готвене, оставяме да ври 2-3 минути и изсипваме вътре спагетите.
6.     Добавяме разбитите жълтъци и сиренето Грана Падано, разбъркваме и сваляме от котлона.





Няма коментари:

Публикуване на коментар