вторник, 10 май 2016 г.

КОЗУНАК СЪС СТАФИДИ




Коя ли е перфектната рецепта за козунак? Честно казано нямам представа! Като наближат празниците и започва една козуначена надпревара във форумите – то са едни снимки, то са едни рецепти…свят да ти се завие. И винаги се чудя как така по блоговете публикуват козуначените си рецепти отрано?
Това значи ли, че цял месец преди това се тъпчат с козунаци?

Моята козуначена рецепта винаги идва след празниците, но за това пък е изпитана и то не само от мен, но и от цялата фамилия, които посрещам по Великден. Както обаче действам с парфюмите, така съм и с рецептите – все търся новия, неоткрит и привлекателен аромат и не обичам да повтарям. Затова и всяка година се оставям да бъда съблазнена от различна рецепта за козунак и я споделям, ако е успешна. Мисля обаче, че и следващата година ще си остана на тази – преписвах си я на летището от една кулинарна група и искам да благодаря на нейната авторка, Дорияна Чукова, за това, че я сподели. Аз леко я модифицирах- все пак като ти мине нещо през ръцете, никога не остава непроменено, нали?


 

Продукти:
1 кг. брашно (около, мен не ми стигна и използвах още малко от друг пакет)
6 яйца
100 г масло
150 г олио
250 мл прясно мляко
Настърганата кора на 1 лимон
1 флакон ванилова есенция
2 сл ром за накисване на стафидите
1 кубче мая (40 г)стафиди (аз слагам на око, зависи дали обичате с повече или по-малко стафиди)
кафява захар и какао - за поръсване в плитките на козунака
! Всички продукти трябва да са със стайна температура!
Приготвяне:
1.     Стафидите трябва да поседят поне час, накиснати в рома. Аз ги оставям от предната вечер.
2.     Маята се разтваря в 50 мл от хладкото мляко с 1-2 сл от захарта и 2 сл брашно. Покрива се с чинийка и се оставя настрани, за да подейства маята.
3.     Брашното се изсипва в голяма купа, в средата й се прави кладенче и там се изсипват половината от мазнината, млякото, яйцата и сместа с маята. Останалата мазнина се добавя в процеса на месене.
4.     Тестото се меси, докато станат мехурчета. Добавят се стафидите и лимоновата кора.
5.     Тестото се оставя да почине на топло, докато удвои обема си.



 
6.     Това тесто е достатъчно за два по-малки козунака- които в моя случай се пекоха един до друг и стана като едни голям, с две плитки. Тестото се разделя на две топки. Всяка топка се дели на три фитила, които се плетат на плитка. Върху всеки фитил сложих по малко кафява захар, смесена с какао.
7.     Двете плитки се поставят в тава, покрита с хартия за печене. Оставят се отново около половин час да бухнат.
8.     Намазват се с жълтък, разбит с 1 сл вода.
9.     Козунакът се поставя в средата на студена фурна и се пече на 150 градуса, без вентилатор, за 15-20 минути. После фурната се увеличава на 170 градуса и се пече още 30 мин. или докато клечка за зъби излезе чиста като я боднете. Ако се наложи, се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори.
10.                        След изваждане се маже с вода и захарен сироп и се ръси с кристална захар.






Няма коментари:

Публикуване на коментар