четвъртък, 10 март 2016 г.

Печен свински бут със сладки картофи и ябълки

Обичам вкуса на сладките картофи, още повече в комбинация с ябълки и моркови, които също са с мек вкус. Месото се маринова в мед и подправки, бялото вино се усеща...изобщо тази рецепта е една наслада за сетивата, някак уютна и стопляща сърцето домашна храна.
Преди изпичане на месото, то вече беше пушено- намерих в Кауфланд този невероятен бут, приготвен по шварцвалдска рецепта и купих цяло кило, но половината от него ядохме без да го печем, а от другата половина стана тази чудесна гозба.



Продукти:
½ чч сок от портокал – (концентрат)
1 чл мед
½ чл смлян кимион
184 чл канела
184 чл чили на прах
1 свинско филе – пушен бут, около 600 г.
1 сл растително олио
2 средно големи сладки картофа
, обелени и нарязани на парченца по 1 см
1 средна гл. лук, нарязана на ситно
2 средни моркова, обелени и нарязани на парченца по 1 см.
2 средни ябълки, обелени, почистени и нарязани на парченца по 1 см
1/2 чл сол
182 чч сухо бяло вино
1 сл масло


Приготвяне:
1.       В голяма купа се смесва портокаловият сок с меда, кимиона, канелата и чилито. В сместа се поставя свинското и се овъргаля добре в нея. Оставя се в хладилник поне 2 часа, може до 24 часа, за да поеме месото от маринатата.
2.       Фурната се загрява на 18- градуса.
3.       В голям тефлонов тиган се сгорещява олиото на умерен огън. В него се запържва месото от всички страни, около 5 минути. Прехвърля се в чиния и се оставя настрана.
4.       В тигана се добавят сладките картофи, лука, морковите, ябълките, солта и бялото вино. Леко се запържват за минута-две.
5.       Всичко се прехвърля в тава, добавя се и месото върху зеленчуците. Полива се с маринатата. Покрива се с фолио и се пече около 40 минути.
6.       Свинското се прехвърля върху дъска за рязане. Оставя се да престои 5 минути . маслото се разбърква със зеленчуците.
7.       Месото се нарязва на порции и се сервира със зеленчуците.
Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар