вторник, 20 октомври 2015 г.

Хлебни мъфини с ванилия и канела

Какво правите със стария хляб, ако не ви се иска да го ядете, нито да го изхвърлите? Първата ми мисъл е баница с хляб, но това е като че ли  доста банално. Световната кухня дава една приятна употреба на хляба, под формата на пържени или печени филийки, т.нар. French toast или pain perdu на френски. Обикновено този хляб се накисва в съставки като мляко и яйца, но за разкош в различните държави му добавят я кленов сироп, я канела, а друг приятен аромат и сладост. И за да стане рецептата още по-интересна, в нея хлябът се нарязва и представя във формички за мъфини, с хрупкав топинг от канела и кафява захар. Изядоха се и трохичките :)




Продукти за 6 порции:
2-3 филии хляб (аз използвах бял)
1 чч прясно мляко
2 яйца
½ чч захар
1 чл ванилия
½ чл канела
Топинг:
2 сл студено масло
2 сл кафява захар
2 сл брашно
1/2 чл канела
Приготвяне:
1.       Хлябът се нарязва на кубчета. Формичките за мъфини се намазват с масло и се пълнят с хлебните кубчета.


2.       Заедно се разбиват яйцата, млякото, канелата, ванилията и захарта. Сместта се разпределя равномерно във всички формички. Покрива се и се оставя в хладилника за няколко часа. Аз я оставям за цяла нощ, а на сутринта правя топинга и ги пека.



3.       Топингът се прави като се нарязва маслото на малки кубчета и се овалва в брашното, канелата и кафявата захар. Поръсва се върху мъфините.
4.       Фурната се загрява на 180 градуса. Мъфините се пекат 25 минути и се оставят да изстинат 10 минути след това, преди поднасяне. Не ги изваждайте веднага от фурната, за да не спаднат.




Източник:
Cincyshopper.com












Няма коментари:

Публикуване на коментар