понеделник, 12 октомври 2015 г.

Канелени кифлички



За пръв път чух за тези прекрасни апетитни десертчета, когато бях малко момиче и мама ми четеше "Карлсон, който живееше на покрива". Почти усещах аромата им, докато попивах майсторското описание на Астрид Линдгрен, но в онези години подобно лакомство си беше чиста екзотика е не познавах никой, който да приготвя такава чудесия.
Преди години професията ме отведе в Осло, където шляейки се по една търговска улица с коледна украса, попаднах на въпросните рулца. после видях същите у нас, в Икея. Но когато най-сетне истински се запалих по идеята и реших да си ги направя лично, намерих доста приятни рецепти из нета, в сканданавската им или американската им версия.
Така или иначе наскоро попаднах отново на любимите рулца (кифлички) в блога на една дама - препоръчвам ви да посетите блога й, много приятни и интересни рецепти ще намерите
блогът на Юлия Петрова Цветанова. (тук е и оригиналната рецепта, която съм ползвала, с известни изменения).
Нейната рецепта ми даде ново канелено вдъхновение и в събота сутрин кухнята се изпълни с аромат на прекрасни канелени кифлички - оставаше само Карлсон да влети и да си вземе с пухкава ръчичка.

 





Продукти:
800 г брашно
7 г суха мая
240 мл прясно мляко
70 г кафява захар
75 г масло
½ чл сол
3 яйца
1 жълтък за намазване и кристална захар за поръсване по желание
За плънката:
120 г кафява захар
1 сл канела
100 г масло на парченца

Приготвяне:
1.       Прясното мляко, яйцата и размекнатото масло се разбиват заедно.
2.       Солта, брашното и маята се разбъркват и се добавят към течните съставки.
3.       Замесва се до гладко тесто и се оставя да втаса. Аз го оставих цялата нощ в хладилник, под фолио.
4.       Приготвя се плънката, като се смесват захарта, маслото на парченца и канелата.
5.       Тестото се разделя на три топки и се разточват три правоъгълни кори. На всяка от тях се поръсва плънка, като се оставя по 1 см от всяка страна без плънка ,за да не излезе плънката при навиването и рязането после.
6.       Всяко руло се нарязва на филийки, по 1.5 см дебели. Подреждат се в тава, покрита с домакинска хартия. Мажат се с жълтък и се наръсват с кристална захар, по желание.
7.       Пекат  се 15 мин. на 180 градуса, в предварително загрята фурна.



Няма коментари:

Публикуване на коментар